Wat is een QR code?

QR code is een afkorting voor Quick Response code. Het is een vierkante afbeelding met een patroon erin die QR code scanners kunnen lezen als bepaald soort informatie. Op de pagina “hoe werkt een QR code” kun je lezen hoe de techniek erachter werkt. Vaak verwijzen de codes naar internetadressen, bijvoorbeeld op reclame uitingen of (verpakkingen van) producten. Maar ook kunnen ze gebruikt worden voor betalingen, het delen van contact gegevens, het overnemen van notities en nog veel meer.

Als voorbeeld kun je de onderstaande QR scannen met je telefoon. Je komt dan terecht bij onze pagina waar je gratis een eigen QR code kan aanmaken.

wat is qr code
Probeer het zelf

De geschiedenis van de QR code

De QR code is in 1994 door de Japanner Masahiro Hara uitgevonden. Dit heeft hij gedaan in opdracht van het bedrijf Denso, een bedrijf dat hielp met de fabricage van auto onderdelen. Denso zocht een efficiënte manier voor het volgen van de onderdelen van de auto’s die geproduceerd worden. De uitvinding van de QR codes is nu ondergebracht onder een dochteronderneming van Denzo, genaamd Denso Wave. De techniek mag wel iedereen gratis gebruikt worden, zowel commercial als niet commercieel.

Een leuk detail omtrent de ontwikkeling van de QR codes is dat er het vertaal de ronde doet dat hij zijn inspiratie vanuit het Japanse bordspel GO vandaan heeft. Dat wordt immers ook gespeeld met kleine witte en zwarte stukken.

Toepassingen QR codes

Tegenwoordig worden QR codes veel breder ingezet. Dit heeft er ook mee te maken dat bijna alle telefoons met een camera in staat zijn om QR codes te lezen en te begrijpen. De volgende toepassingen worden het meest gebruikt voor QR codes:

  • Openen van webpagina’s, veel gezien in reclame uitingen en verpakkingen van producten.
  • Delen van contactgegevens via een zogenaamd Vcard.
  • Verbinden met een wifi netwerk, ideaal dat je die lange codes niet meer met de hand hoeft over te typen.
  • Voor het maken van een mail of sms/whatsapp bericht.
  • Ontvangen van betalingen.

De mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Het is vaak veel gemakkelijker en sneller om een QR code te scannen dan het met de hand te doen. Het intypen van website adres in je browser op je telefoon duurt veel langer dan het scannen van een QR code. Bovendien maak je met een QR code ook geen typfouten.

QR codes versus barcodes

De nieuwere QR codes worden vaak gezien als de opvolger van de barcodes. Dit is natuurlijk omdat er visuele overeenkomsten zijn. Ook al is een QR code in staat om barcodes te vervangen, denken wij dat dat lang niet overal gaat gebeuren. Een barcode heeft dient in veel gevallen een ander doel dan QR codes. Een barcode wordt bijvoorbeeld gebruikt om nummers te communiceren, handig bij het scannen van producten. Een barcode representeert dan een nummer, dat nummer is weer gekoppeld aan een product en prijs in het systeem van een winkel. Een QR code is handig voor het opslaan van veel meer data.

Een groot voordeel van QR codes ten opzichte van de traditionele barcodes, is dat er in een QR code veel meer dat opgeslagen kan worden. Dit is vanwege het feit dat bij barcodes de informatie alleen horizontaal opgeslagen kan worden. Bij QR codes wordt er data zowel horizontaal als verticaal weergegeven. In een barcode, of streepjescode, kunnen ongeveer 20 nummers opgeslagen zijn. Bij een QR code kunnen dit wel 7089 tekens zijn, dus ook letters. Omdat er zoveel meer combinaties zijn, is er veel meer data te bewaren in een QR code.