QR code betaling, betalen en betaald worden met QR codes

Een veel gebruikte toepassing van QR codes is het mogelijk maken om gemakkelijk en snel betalingen te doen en te ontvangen. Waar voorheen handmatig betaalgegevens ingevoerd moesten worden als je via een mobiele telefoon geld wilde overmaken, is het nu mogelijk door simpelweg een QR code te scannen.

De meest gebruikelijke manier is dat degene die zo een betaal QR code scant automatisch naar een iDEAL betaalpagina wordt gestuurd. Op die pagina kan dan direct betaald worden. Dit zorgt dat betalen makkelijker en sneller gebeurt. Bovendien worden er ook geen fouten meer gemaakt tijdens het overnemen van gegevens zoals een onjuist bankrekeningnummer of een verkeerd bedrag.

Een andere mogelijkheid is een sepa overboeking QR code. Dit is een QR code die vanuit een bank app gescand dient te worden. Wanneer deze scan gedaan wordt, worden direct automatisch alle correcte betalingsgegevens ingevoerd op de overschrijving.

QR code betalingen toepassingen

Er zijn tal van handige toepassingen voor het betalen via een QR code. Enkele veelgebruikte en bekende toepassingen zijn:

  • Facturen betalen: het betalen van een factuur gaat veel gemakkelijker via een QR code. Ook zal degene die moet betalen geen fouten meer maken tijdens het overnemen van de bankgegevens en/of factuurnummer en/of bedrag. Hier wordt meestal gebruik gemaakt van de sepa overboeking QR code. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer factuurprogramma’s die een QR code gebruiken op de factuur om te verwijzen naar een iDEAL betaalpagina.
  • Donaties ophalen: veel mensen hebben tegenwoordig geen cash geld meer bij zich of in huis. Om tijdens collectes toch geld op te halen is het ideaal als mensen kunnen doneren middels een QR code. Ze hoeven de code alleen maar te scannen en kunnen zelf beslissen hoeveel ze doneren.
  • Horeca betalingen: steeds meer mensen gaan zonder cash geld en pinpas uit. Het is mogelijk om je gasten te laten betalen door een iDEAL QR code aan ze presenteren.
  • Onderlinge verkopen: particulieren die iets van elkaar kopen op een markt of online kunnen een QR code gebruiken om een overboeking te vergemakkelijken. Dit kan zowel via een iDEAL betaling (een betaalverzoek vanuit de bank) als via een Tikkie betaalverzoek dat ook gedeeld kan worden middels een QR scan.

Een QR code maken voor het ontvangen van een betaling

Voor het maken van een iDEAL QR code heb je een service nodig die de betaling kan verwerken. Het betaalverzoek moet namelijk aangemaakt worden binnen een omgeving van een organisatie die gemachtigd is iDEAL betalingen aan te maken en af te handelen. Denk bijvoorbeeld aan banken en payment service providers.

Deze partijen kunnen dus voor het ontvangen van zakelijke betalingen van derden een internetadres aanmaken waar de iDEAL betaling voltooid kan worden. Een QR code die naar dat internetadres verwijst is dan in feite de QR code betalingslink. De bank of payment provider maakt dus in feite deze QR code. Deze banken en payment providers zorgen er vervolgens weer voor dat het geld daadwerkelijk op de juiste bankrekening terecht komt.

Als bedrijf QR code betalingen ontvangen

Wanneer je als zakelijke entiteit betalingen wilt ontvangen zal de partij die jouw betalingsmogelijkheid verzorgt de QR code beschikbaar maken. Om dit wat duidelijker te maken geven we wat voorbeelden:

  • Facturen laten betalen via een QR code: facturatie software biedt vaak de mogelijkheid om klanten te laten betalen via een iDEAL betaling. Tegenwoordig bieden de meeste van deze software programma’s ook de mogelijkheid om een QR code op de factuur toe te voegen die leiden naar de betaalpagina voor de factuur. Een klant scant dan simpelweg de QR code en komt uit op een betaalpagina waar de factuur voldaan kan worden. Vaak kan de klant zelf kiezen welke betaalmethode gebruikt wordt, in Nederland wordt vaak gekozen voor iDEAL maar er zijn natuurlijk meer opties.
  • Product afrekenen via QR code: een winkelier, marktkoopman, restauranthouder of ander type van verkoper heeft een betaalsysteem die QR codes genereert. Het is bijvoorbeeld mogelijk een bon uit te printen met een QR code erop waarop de rekening voldaan kan worden. De QR code kan bijvoorbeeld ook getoond worden op een betaalterminaal.
  • Doneren via een QR code: wanneer een organisatie geld wilt ophalen voor een bepaald doel kunnen zij een geïnteresseerde donateur een QR code laten scannen. Deze donateur komt dan terecht op een betaalpagina waar hij/zij een bedrag naar keuze kan invullen waarna er direct betaald kan worden via iDEAL of een andere betaaloptie naar keuze.

QR code betaling

Als particulier een QR betaling ontvangen

Wanneer je als particulier een betaling wilt ontvangen werkt dat technisch hetzelfde als hierboven beschreven. Het verschil is alleen dat het allemaal niet automatisch aangemaakt wordt. Je moet als het ware een betaalverzoek maken dat je kunt delen. Een betaalverzoek is in feite een webpagina adres waarop mensen via iDEAL het betaalverzoek kunnen betalen. Een goed voorbeeld hiervan is Tikkie. Tikkies zijn in feite simpelweg webpagina’s waarop een IDEAL betalingen voldaan kunnen worden. De bank, bij Tikkie is dat ABN AMRO, verzorgt de betaalmogelijkheid.

Waar voor zakelijke gebruikers vaak de QR codes automatisch worden aangemaakt is dat voor particuliere gebruikers vaak anders. Zo kun je bij de meeste bank app zelf een betaalverzoek aanmaken en daar vervolgens de QR code van krijgen. Je kunt dan deze QR code direct laten scannen door diegene die het wilt betalen.

Alternatieve betaalmethodes via QR codes

Waar het ontvangen van betalingen via een QR code eigenlijk alleen geregeld kan worden via een bank of payment provider, is dat bij alternatieve betaalmogelijkheden anders. Het is bijvoorbeeld mogelijk om Bitcoin betalingsverzoeken zelf te maken, net als dat dat mogelijk is voor Paypal betalingen.

In onze QR code generator heb je de mogelijkheid om voor deze vormen van betaling een QR code aan te maken. Je bent dan niet afhankelijk van derde partijen.

Zelf betalen via QR code

Het zelf betalingen verrichten via een QR code behoeft eigenlijk amper uitleg, het wijst zich volledig vanzelf. Wanneer je de code voor je krijgt scan je de code met je telefoon. Dit doe je door je camera app te openen de camera te richten op de QR code. Vervolgens zal er een pop-up in je scherm verschijnen die vraagt of je naar een bepaalde pagina wilt gaan. Wanneer je dat doet kom je terecht op een betaalpagina.

Volg vervolgens de stappen die je gewend bent om een betaling te doen, voor de meeste mensen is die via iDEAL. Als de stappen zijn doorlopen heb je de betaling gedaan en is de transactie afgerond. Diegene die het geld ontvangt zal dit ook direct kunnen zien in de daarvoor bedoelde app en/of via een notificatie.

Veiligheid bij betalen via QR

Het grootste risico van betalingen via een QR code zit erin dat je naar een valse website wordt geleid die lijkt op een officiële betaalpagina van een iDEAL betaalpagina. Dit kun je in feite makkelijke controleren door te kijken of het webadres van de bank waar je heen wordt geleid klopt. Wees hier voornamelijk alert op wanneer je een betaal QR code scant van een organisatie of persoon die je niet kent en niet vertrouwt.