Een QR code werkt omdat een scanner (vaak een telefoon) het patroon waar een QR code uit bestaat kan herkennen en vertalen. Er kan een grote verscheidenheid aan informatie in een QR code opgeslagen worden. De zwarte stipjes vertaalt je telefoon makkelijk en snel in bijvoorbeeld een websiteadres, contactgegevens, agenda afspraken, Bitcoin betaling en nog veel meer.
In een QR code staat dus vaste data opgeslagen. Het scannen van een QR kan dus in principe zonder internet. Een scan app kan bijvoorbeeld een website adres lezen van een QR code zonder internet, om een webpagina te openen heb je natuurlijk vervolgens wel internet nodig.
Tip: Check onze eigen QR code generator om zelf gratis een QR code aan te maken.
Hieronder zie je hoe een QR code is opgebouwd en hoe een scanner de code goed kan interpreteren.

1. Versie informatie
Er zijn meerdere versies van QR codes in de omloop. De paars gearceerde delen op de afbeelding hierboven vertellen de scanner welke versie het is. Dan weet de software die de QR code scant hoe de data gelezen moet worden.
2. Indeling informatie
Hier wordt noodzakelijke informatie over de QR code gedeeld. De foutcorrectie en de “mask pattern”. Dit geeft aan hoe veel van een QR code onleesbaar kan zijn terwijl de QR nog steeds correct gescand kan worden. De mask pattern zorgt ervoor dat de scanner niet in de war raakt tijdens het scannen. Het is vrij technisch, maar het zorgt ervoor dat het makkelijker is voor een QR scanner om de code te lezen.
3. Daadwerkelijke data
Al het gene dat je in een QR code ziet dat hierboven beschreven staat bevat de daadwerkelijke data van de QR code. Bijvoorbeeld de link, het visitekaartje, de agenda afspraak of 1 van de vele andere mogelijkheden.
Dit zijn de kleine zwarte vierkantjes (er kunnen ook andere vormpjes en kleuren gebruikt worden). Dit zijn de zogenoemde data cells.
4. Noodzakelijke markers
Dan zijn er nog een paar markers die je op elke QR code terug vindt. We hebben dezes onderverdeeld in de 3 verschillende.
4.1 Positie
Door de grotere markers op de 3 hoeken (linksonder, linksboven en rechtsboven) weet de scanner software in welke richting het gelezen moet worden. Zo maakt het bijvoorbeeld niet uit als je de code ondersteboven scant, dit wil wel eens gebeuren als je van een ander scherm scant of bijvoorbeeld een sticker andersom opgeplakt wordt.
Daarnaast helpt het camera’s op telefoon automatisch om de vierkantjes direct te herkennen als QR code.
De technische benaming voor deze markers is “finding patterns”.
4.2 Uitlijning
Deze markers dienen ervoor om dat scan app of software de QR code kan ontcijferen. Ook wanneer deze vervormd is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je de QR vanuit een hoek probeert te scannen of wanneer de QR code op een gebogen ondergrond aanwezig is.
De technische benaming voor deze kleine marker is “alignment pattern”.
4.3 Timing
De timing blokken die je vindt tussen positie markers is er de scanner te helpen om te begrijpen om de positie van elke cel in de QR code gemakkelijk terug te vinden.
5. Quite zone
De lege rand om de daadwerkelijke QR code heen wordt de quiet zone genoemd. Dit onbedrukte gedeelte is noodzakelijk om de code los te zien van andere prints die eventueel op hetzelfde oppervlak aanwezig zijn. Zo kan een QR code scanner dus herkennen welk deel van een oppervlak de QR code bevat.