Wifi QR code maken: eenvoudig wifi wachtwoord delen

QR codes; je ziet ze steeds vaker en er komen constant toepassingen bij. Met de wifi QR code kan je nu ook eenvoudig je wachtwoord delen. Stel je voor dat je nooit meer de eindeloze combinatie van letters en cijfers hoeft voor te lezen aan familie en vrienden. Mensen die gebruik willen maken van jouw wifi scannen simpelweg de QR code die je gemaakt hebt. Door dat scannen maken ze automatisch verbinding met jouw netwerk zonder ook maar een letter of cijfer in te hoeven toetsen.

Dit maakt het delen van jouw wifi een stuk eenvoudiger. Plak simpelweg een sticker of papiertje op je modem of router met zo een QR code en iedereen maakt gemakkelijk gebruik van jouw wifi.

Het maken van zo wifi QR code is gemakkelijk te doen met bovenstaande generator. Volg het stappenplan hieronder om er zelf 1 te maken.

Wifi QR code maken stappenplan

  1. Netwerknaam: vul bij netwerknaam de naam van je draadloze netwerk in. De naam kan je ook terug vinden in je telefoon; je kunt gemakkelijk zien wat de naam het netwerk is waar je mee verbonden bent. Let bij het invullen op hoofdletters, deze zijn belangrijk.
  2. Beveiliging: selecteer het beveiligingstype van het draadloze netwerk. Als je een redelijk nieuwe router hebt, is dat zeer waarschijnlijk wap2.
  3. Wachtwoord: vul het wachtwoord van je netwerk in. Let hierbij ook op de hoofdletters, neem deze goed over.
  4. Optioneel: speel wat met de instellingen, zo kun je de figuren in de QR code een andere vorm geven, de code verschillende kleuren geven, een wifi icoon of andere afbeelding toevoegen aan de QR code en meer.
  5. Klik op “Maak QR code” om de QR code op te slaan en deze daarna te kunnen downloaden.

Wifi QR code met kleur en afbeelding

Zoals bij stap 4 wordt aangegeven kan je het uiterlijk van je QR code aanpassen. Je kan met de kleuren en vormen spelen, maar een frame toevoegen met “wifi access” of “Scan to Connect” is ook mogelijk. Ook kun je een wifi icoon midden in de QR code weergeven. Dan is het gelijk duidelijk waar de QR code voor is bedoeld. Helemaal als deze op een sticker of bordje wordt geprint, bijvoorbeeld voor in de vergaderzaal, menukaart of andere plek.

Welke versleuteling voor wifi instellen in QR code?

Het type versleuteling zal bij de meeste WAP/WPA2 zijn, WEP is verouderd en ook niet meer veilig. Mocht je het toch zelf willen opzoeken dan kun je deze informatie terug te vinden in de routerinstellingen. Ben je al verbonden met het wifi netwerk via een ander apparaat is deze informatie ook eenvoudig terug te vinden bij de netwerkinstellingen. Op deze manier kun je er ook achter welke beveiliging je moet kiezen voor je wifi QR. Onderstaand vind je de stappen die je voor Apple en Windows moet volgen:

Mac

Houdt de optie toets ingedrukt en klik op het wifi icoon rechtsboven in het scherm. Door het trucje met de optie toets, wordt het type versleuteling getoond

Windows

  1. Ga via start naar de instellingen
  2. Klik op netwerk en internet
  3. Onder het tabblad status is het wifi netwerk zichtbaar waarmee het apparaat verbonden is, klik op eigenschappen
  4. Onder de eigenschappen is het beveiligingstype vermeld, dit is hetzelfde als de versleuteling
Wifi qr code

Is een wifi QR code veilig?

De wifi QR code is net zo veilig als het wachtwoord uitschrijven en deze aan gasten laten zien. Het is dan ook niet aan te raden om de wifi QR code ergens af te beelden waar onbekende deze kunnen zien. Vergelijk het met het bordje in de vergaderzaal. Hier staat de wificode helemaal uitgeschreven en deze wordt ook niet op de voordeur van de ingang afgebeeld.

Wil je op een veilige manier toegang geven tot jouw wifi netwerk? Zorg dan voor een gastnetwerk en maak enkel een QR code van dit netwerk. Op deze manier hebben de gasten wel internet, maar zonder toegang tot andere apparaten. Hierdoor blijft priv├ę informatie afgeschermd en is het delen van jouw wifi netwerk veiliger. Het aanmaken van een gastnetwerk kan in de instellingen van de router. Doorgaans heeft elke moderne router deze optie en dit is terug te vinden in de handleiding.

Deze tip geldt ook voor het delen van het wachtwoord zonder QR code. Gasten zullen niet snel kwaadwillend zijn, maar als je het wachtwoord deelt verlies je de grip over waar deze eindigt. Een gastnetwerk is dus altijd een goed idee om hackers en online boeven buiten de deur te houden!