Dynamische QR code, voordelen, werking en hoe je er zelf 1 maakt

Bij dynamische QR codes heb je in tegenstelling tot statische QR codes de mogelijkheid om aanpassingen door te voeren na het moment van aanmaken. Met een dynamische QR code kun je het internetadres waar je op landt bij het scannen van een QR code steeds aanpassen. Dit kan vanwege verschillende redenen handig zijn.

  • Als de product informatie of handleiding pagina die online staat verhuisd naar een ander internetadres. Gebruikers van een product waar een QR code op staat willen vanzelfsprekend op een nuttige pagina uitkomen wanneer ze de code scannen
  • Wanneer een marketeer verschillende landingspagina’s wilt gebruiken op verschillende momenten. Met een dynamische QR code kan je gemakkelijk de landingspagina veranderen waar mensen op terecht komen wanneer ze de code scannen.
  • Als je veel drukwerk met QR codes hebt (verspreid), maar je wilt na verloop van tijd dat mensen die de qr code scannen op een andere webpagina terecht te komen. Bijvoorbeeld een restaurant dat QR codes laat drukken die verwijzen naar de reserveren pagina op de website. Na een eventuele verandering van het reserveringssysteem staat de reserveringspagina echter op een ander internetadres. Met een dynamische QR code kan je dit aanpassen zonder de QR codes opnieuw te hoeven maken. Met een statische variant zou dit niet mogelijk zijn.

Je kunt dus de webpagina waar een dynamische QR code naar verwijst altijd aanpassen. Wanneer je normaal gesproken een statische QR code maakt is dit niet mogelijk, je komt dan altijd op hetzelfde internetadres uit.

Dynamische QR codes maken?

Wij raden je dan aan om een professionele tool te gebruiken. Er zijn meerdere aanbieders die een tool hebben ontwikkeld om dynamische QR codes te maken en de daarbij behorende opties zoals het later aanpassen, of redirecten, van het website adres waar de QR code naar verwijst. En natuurlijk het meten en tracken van het aantal keren dat de QR code gescand wordt.

Wij raden je aan om Beaconstac hiervoor te gebruiken. Dit is een zeer professionele tool die goed te betalen is. En voordat er voor betaald kan je de tool een tijdje gratis uitproberen. Zo weet jij of het aansluit bij je behoeften.

dynamische qr code

Statistieken meten met een dynamische QR code

Omdat dynamische QR codes via een verwijzing bij de uiteindelijke webpagina terecht komen is het ook mogelijk gemakkelijk om statistieken in te verzamelen omtrent de QR code. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk meten hoe vaak de QR code gescand wordt, vanaf wat voor soort apparaat en de geografische locatie van diegene die de QR code scannen.

Dit kan zeer waardevolle informatie zijn. Met name voor marketeers is deze data zeer waardevol.

Werking dynamische QR codes

De naam dynamische QR code doet vermoeden dat de code ook echt anders is, maar dat is niet het geval. Er is een slimmigheid bedacht om de internetadressen van een QR code te kunnen aanpassen na het aanmaken van de statische QR code. Dit laatste maak functionaliteit dan ook dynamisch.

Zoals gezegd verwijst een QR code altijd door een vast internetadres, dit is bij een dynamische QR code ook zo. De truc is om gebruik te maken van een doorstuurservice. In feite verwijs je dus naar een internetadres dat jou weer doorstuurt naar een uiteindelijk internetadres. Dat uiteindelijke internetadres kan steeds aangepast worden op tussenadres.

Dynamische QR code schematisch
Schematische weergave van dynamische QR code

Waarom een dynamische QR code

Om het simpel te zeggen heb je dus totale controle over het internetadres waar de QR code naar doorverwijst. Je kunt het zien als een tussenpersoon die de bezoeker automatisch doorverwijst naar het juiste internetadres.

Zelf een dynamische QR code maken

De makkelijkste manier om zelf een dynamische QR code te maken is door gebruik te maken van een service die dat aanbiedt. Er zijn verschillende online services waarbij dit mogelijk is. Dit soort services zijn eigenlijk altijd betaald.

Een betrouwbare aanbieder van deze service is Beaconstac. Deze service kunnen we echt van harte aanbevelen. Het aanmaken, beheren en meten van de QR codes werkt prima met deze service.

Gratis een dynamische QR code maken

Het is ook mogelijk om kosteloos een dynamische QR code te maken. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Zoek een URL shortener uit die de optie biedt om gratis het doel internet adres aan te passen. Bij “Rebrandly” is dit mogelijk.
  2. Meld je aan bij deze service zodat je op een later moment inderdaad de doel url kunt aanpassen.
  3. Maak een korte url aan en laat die doorverwijzen naar een webpagina naar keuze (deze kan dus altijd nog aangepast worden).
  4. Maak met onze QR code generator een QR code aan die verwijst naar de korte url die je gemaakt hebt bij de url shortener.

Dat is het, je hebt nu een zelf een dynamische QR code gemaakt! Je kunt op elk moment het doel internetadres aanpassen. Je kunt de gemaakte QR code dus gerust printen en verspreiden, je kunt er altijd voor kiezen om mensen die deze code scannen op een gewenste internetpagina te laten landen.